Kókusztorta Meggyzselével

Kókusztorta Meggyzselével

Hozzávalók:

Fehér Piskótához:

(15 cm átmérőjű magas formához )

  • Kristálycukor: 120g
  • Tojásfehérje : 6db
  • Olvasztott vaj: 90g
  • Liszt : 180g
  • Sütőpor : 7g

Meggy zseléhez:

  • Fagyos meggy / vagy friss meggy magozva : 100g
  • Víz : 200ml
  • Cukor: 30g 
  • Citrom leve : 1/2 citromé
  • Lapzselatin : 5db   

​​Kókusz Mousshoz:

Tojássárgája : 4db

Cukor: 50g

Kókusztej: 125 ml

Kókuszkrém : 125ml

Zselatin: 4g

Habtejszín: 250g  (magas zsírtartalmú, állati tejszín )

Habfixáló: 1csomag

Piskóta elkészítése:

A tojásfehérjéket felverem,

majd , amikor már majdnem teljesen kemény,

de még elcsúszik az edény falán,

akkor apránként hozzá adom a kristálycukrot

és kemény habot verek.

Ezután bele forgatom a lisztet,

itt már vagy kézi habverővel vagy

a géppel kis fokozaton dolgozok.

Végül az olvasztott vajat is hozzá forgatom.

Egy kivajazott , kilisztezett sütőformába öntöm.

és 180 fokon előmelegített sütőben sütöm

nagyjából 40 – 45 percig

( de tudjátok, mindig írom, hogy ez sütőfüggő )

előfordulhat, hogy kicsit púpos lesz,

ezért javaslom, ha kiöntjük a formából

a teteje legyen az alja.

Ha nem egyenesedik ki olyanra, amilyenre szeretnénk,

kicsit vágjunk le belőle.

(A piskóta , egyébként nem lesz olyan magas , mint a tortaforma)

Jó tanács:

Nem szabad légkeverést használni,

mert a piskóta össze esik

és sütés közben az ajtót sem szabad nyitogatni,

mert ugyan ez történik.

Meggyzselé Elkészítése:

A zselatin lapokat beáztatom hideg vízbe.

A meggyet a vízzel és a citromlével összeforralom.

Majd leturmixolom.

A megdagadt zselatinlapokat kicsavarom

és a forró meggyes elegyben feloldom

( itt már nem főzöm )

Egy folpackkal kibélelt,

15 cm átmérőjű formába öntöm ,

( ami lehet egy kislábas vagy bármi ami a méretnek megfelel )

és hagyom megdermedni a hűtőben.

Kókusz Mouss Elkészítése:

A tojássárgáját a cukorral fehéredésig kikeverem.

Közben a kókusztejet és krémet összemelegítem.

Kicsit elkezd sűrűsödni,

majd az egészet vissza öntöm a lábasba

és sűrűsödésig befőzöm.

Hozzá adom az előre beáztatott ,

majd kinyomkodott zselatint,

majd hagyom hűlni.

A tejszínt a felhasználás előtt fél órával

a mélyhűtőbe behűtöm

a biztos siker érdekében,

majd felverem

és amikor már majdnem jó az állaga,

hozzá adom a habfixálót

és még egy kicsit keverem a géppel

Ha a krém kihűlt szoba-hőmérsékletűre,

akkor hozzá forgatom a tejszínhabot.

Jöhet a torta töltése:

piskótát kétfelé vágom.

 (tortafűrészt itt találsz:

Az első szelet piskótát egy magas tortakarikába helyezem,

 

Fontos , hogy mindenképp belehelyezzük a tortakarikába,

mert ez adja majd meg a formáját.

Hiszen ez egy folyékony krém,

aminek akkor lesz tartása, ha már kidermedt.

A krémet  3 egyenlő részre osztom,

majd az első adaggal megkenem a tortalapot .

Ezután jöhet rá a meggyzselé.

Óvatosan öntöm ki a formából,

lehúzom róla a folpackot ,majd  a krémre helyezem a sütőkeretbe.

Majd jöhet egy újabb adag kókusz mouss

majd a második piskótalap ,

végül a tetejére a 3. adag kókusz mouss

Ezt követően hűtőben hagyjuk dermedni

egy éjszakát.

Vagy ha sietni akarunk a fagyasztóba is betehetjük

néhány órára.

Ha a trota szépen kidermedt,

óvatosan lazítsuk ki az állítható sütőkeretet

és emeljük le a tortáról.

Ha kell , egy spatula segítségével

vágjuk körbe a tortakarika mentén.

Jöhet a burkolás!

Most svájci habcsók vajkrémet használtam a burkoláshoz

ez egy fantasztikus krém, imádni fogod!

Habos, könnyű, tökéletes a tartása és,

ami meglepő volt számomra

( utálom a vajkrém ízét ) ennek nincs tömény vajas íze.

Egyszerűen finom

felhordom a vajkrémet a tortára

Majd egy spatula segítségével elegyengetem

és egy magas habkártyával,

elhúzom teljesen simára.

 

( nagyjából 1 – 1,5 cm vastagnak kell lennie a vjkrém rétegnek )

Most pedig jöhet a panírozás!

A tenyerembe veszek kókuszreszeléket

és óvatosan felhordom a torta oldalára,

mindenhol egyenletesen

Ha forgatható tortatartón díszítünk egyszerűbb a dolgunk

Ha a tortánkat ezen akarjuk hagyni,

akkor csak óvatosan távolítsuk el a köré hullott reszeléket.

Vagy nyúljunk alá egy emelővel

és helyezzük át a kívánt tortatartóra

Tipp :

Ha a torta töltésekor az első szelet alá helyezel

egy pontosan akkora méretű tortakartont,

mint maga a torta átmérője,

akkor ez tartást ad neki és

sokkal stabilabban lehet mozgatni

Díszíthetjük amivel csak szeretnénk.

Én meggyet, rafaellót, ehető arany fóliát

és egy szuper technikával készíthető csokivitorlát választottam.

Csokivitorla receptért katt ide: 

és nézd a végeredményt a galériában

Egyszerűen imádom !

A galéria foróit Szabó – Battancs Martin készítette:

(3) MS Photography & Film | Facebook

Legújabb termékek a shopban

Elem hozzáadva a kosárhoz.
0 elemek - Ft