Hozzávalók:
Fehér Piskótához:
(15 cm átmérőjű magas formához )
- Kristálycukor: 120g
- Tojásfehérje : 6db
- Olvasztott vaj: 90g
- Liszt : 180g
- Sütőpor : 7g
Meggy zseléhez:
- Fagyos meggy / vagy friss meggy magozva : 100g
- Víz : 200ml
- Cukor: 30g
- Citrom leve : 1/2 citromé
- Lapzselatin : 5db
Kókusz Mousshoz:
Tojássárgája : 4db
Cukor: 50g
Kókusztej: 125 ml
Kókuszkrém : 125ml
Zselatin: 4g
Habtejszín: 250g (magas zsírtartalmú, állati tejszín )
Habfixáló: 1csomag
Piskóta elkészítése:
A tojásfehérjéket felverem,
majd , amikor már majdnem teljesen kemény,
de még elcsúszik az edény falán,
akkor apránként hozzá adom a kristálycukrot
és kemény habot verek.
Ezután bele forgatom a lisztet,
itt már vagy kézi habverővel vagy
a géppel kis fokozaton dolgozok.
Végül az olvasztott vajat is hozzá forgatom.
Egy kivajazott , kilisztezett sütőformába öntöm.
és 180 fokon előmelegített sütőben sütöm
nagyjából 40 – 45 percig
( de tudjátok, mindig írom, hogy ez sütőfüggő )
előfordulhat, hogy kicsit púpos lesz,
ezért javaslom, ha kiöntjük a formából
a teteje legyen az alja.
Ha nem egyenesedik ki olyanra, amilyenre szeretnénk,
kicsit vágjunk le belőle.
(A piskóta , egyébként nem lesz olyan magas , mint a tortaforma)
Jó tanács:
Nem szabad légkeverést használni,
mert a piskóta össze esik
és sütés közben az ajtót sem szabad nyitogatni,
mert ugyan ez történik.
Meggyzselé Elkészítése:
A zselatin lapokat beáztatom hideg vízbe.
A meggyet a vízzel és a citromlével összeforralom.
Majd leturmixolom.
A megdagadt zselatinlapokat kicsavarom
és a forró meggyes elegyben feloldom
( itt már nem főzöm )
Egy folpackkal kibélelt,
15 cm átmérőjű formába öntöm ,
( ami lehet egy kislábas vagy bármi ami a méretnek megfelel )
és hagyom megdermedni a hűtőben.
Kókusz Mouss Elkészítése:
A tojássárgáját a cukorral fehéredésig kikeverem.
Közben a kókusztejet és krémet összemelegítem.
Kicsit elkezd sűrűsödni,
majd az egészet vissza öntöm a lábasba
és sűrűsödésig befőzöm.
Hozzá adom az előre beáztatott ,
majd kinyomkodott zselatint,
majd hagyom hűlni.
A tejszínt a felhasználás előtt fél órával
a mélyhűtőbe behűtöm
a biztos siker érdekében,
majd felverem
és amikor már majdnem jó az állaga,
hozzá adom a habfixálót
és még egy kicsit keverem a géppel
Ha a krém kihűlt szoba-hőmérsékletűre,
akkor hozzá forgatom a tejszínhabot.
Jöhet a torta töltése:
piskótát kétfelé vágom.
(tortafűrészt itt találsz:
Az első szelet piskótát egy magas tortakarikába helyezem,
Fontos , hogy mindenképp belehelyezzük a tortakarikába,
mert ez adja majd meg a formáját.
Hiszen ez egy folyékony krém,
aminek akkor lesz tartása, ha már kidermedt.
A krémet 3 egyenlő részre osztom,
majd az első adaggal megkenem a tortalapot .
Ezután jöhet rá a meggyzselé.
Óvatosan öntöm ki a formából,
lehúzom róla a folpackot ,majd a krémre helyezem a sütőkeretbe.
Majd jöhet egy újabb adag kókusz mouss
majd a második piskótalap ,
végül a tetejére a 3. adag kókusz mouss
Ezt követően hűtőben hagyjuk dermedni
egy éjszakát.
Vagy ha sietni akarunk a fagyasztóba is betehetjük
néhány órára.
Ha a trota szépen kidermedt,
óvatosan lazítsuk ki az állítható sütőkeretet
és emeljük le a tortáról.
Ha kell , egy spatula segítségével
vágjuk körbe a tortakarika mentén.
Jöhet a burkolás!
Most svájci habcsók vajkrémet használtam a burkoláshoz
ez egy fantasztikus krém, imádni fogod!
Habos, könnyű, tökéletes a tartása és,
ami meglepő volt számomra
( utálom a vajkrém ízét ) ennek nincs tömény vajas íze.
Egyszerűen finom
felhordom a vajkrémet a tortára
Majd egy spatula segítségével elegyengetem
és egy magas habkártyával,
elhúzom teljesen simára.
( nagyjából 1 – 1,5 cm vastagnak kell lennie a vjkrém rétegnek )
Most pedig jöhet a panírozás!
A tenyerembe veszek kókuszreszeléket
és óvatosan felhordom a torta oldalára,
mindenhol egyenletesen
Ha forgatható tortatartón díszítünk egyszerűbb a dolgunk
Ha a tortánkat ezen akarjuk hagyni,
akkor csak óvatosan távolítsuk el a köré hullott reszeléket.
Vagy nyúljunk alá egy emelővel
és helyezzük át a kívánt tortatartóra
Tipp :
Ha a torta töltésekor az első szelet alá helyezel
egy pontosan akkora méretű tortakartont,
mint maga a torta átmérője,
akkor ez tartást ad neki és
sokkal stabilabban lehet mozgatni
Díszíthetjük amivel csak szeretnénk.
Én meggyet, rafaellót, ehető arany fóliát
és egy szuper technikával készíthető csokivitorlát választottam.
Csokivitorla receptért katt ide:
és nézd a végeredményt a galériában
Egyszerűen imádom !
A galéria foróit Szabó – Battancs Martin készítette:
(3) MS Photography & Film | Facebook









































